Home | Shiatsu | 4 methodes en posities van shiatsu
methodes en posities shiatsu

4 methodes en posities van shiatsu

⏱ Leestijd: 4 minuten

Wanneer je bepaalde klachten hebt en je wil deze bestrijden met shiatsu, dan kun je naar een shiatsu therapeut gaan. Tijdens de eerste kennismaking is het de bedoeling dat je uitgebreid over jezelf vertelt. Niet alleen over de klachten waar je last van hebt, maar ook over de rest van je lichaam en over je manier van leven. Op basis van vier verschillende shiatsu methodes en posities kan een shiatsu therapeut de juiste behandeling voor jou bepalen. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en er zijn ook meerdere wegen die naar een effectieve shiatsu behandeling leiden.

Vier verschillende methodes

Er zijn vier verschillende methodes die gebruikt worden om de juiste behandeling voor jou te bepalen. Deze hebben ook elk hun eigen naam. Zo heb je de bo-shin, de weg van het waarnemen. Mon-shin is de weg van de communicatie. Bun-shin wordt de weg van het luisteren genoemd en setsu-shin is de weg van aanraken. Deze vier methodes staan niet allemaal los van elkaar. Ze lopen namelijk een beetje in elkaar over en ondersteunen elkaar daar waar nodig is. Er hoeft niet altijd één manier gebruikt te worden om de juiste behandeling te bepalen.

👋  Voordat je verder leest…

We denken dat je het Shiatsu Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over Shiatsu en de krachtige werking van deze geneeswijze!

De diagnose

Een diagnose wordt vaak dus gesteld dankzij deze vier verschillende methodes. Uit deze methodes kan therapeut zoveel informatie halen dat hij veel over jou, je lichaam en je energie te weten komt. Ze hebben ook meteen een inwerking op de ontvanger. De weg naar de diagnose toe is vaak ook al een hele behandeling. Dat betekent dat de diagnose en de heling hand in hand gaan. Tijdens het bepalen van de diagnose, wordt de patiënt al geheeld. Het kan ook zo zijn dat de diagnose of de behandelmethode tijdens de behandeling aan wordt gepast. Het lichaam verandert namelijk steeds en het is belangrijk dat de behandeling mee verandert. Op deze manier kan er zo effectief mogelijk te werk worden gegaan.

Bo-shin

Bo-shin is de weg van het waarnemen. Er wordt bij deze methode dus vooral gekeken naar de patiënt. Zo kan er gekeken worden naar de houding, de manier waarop iemand zich beweegt, gelaatsuitdrukking en zelfs de kleur van de patiënt. Op basis van deze visuele waarnemingen worden de klachten geïnterpreteerd kan een diagnose worden gevormd van iemands vitaliteit en conditie. Zo kan er bepaald worden welke behandeling het meest effectief is voor de patiënt.

methodes van shiatsu

Mon-shin

De volgende methode is mon-shin: de weg van de communicatie. Hierbij is het belangrijk dat de patiënt uitgebreid aan de therapeut vertelt over zijn manier van leven, voorkeuren en natuurlijk het verloop van de ziekte of de klachten. Het is dan de bedoeling dat de therapeut kijkt naar de souplesse en contactuele en conversationele eigenschappen. Hiermee wordt bedoeld dat iemand heel lichtzinnig kan praten over zaken die eigenlijk heel ernstig zijn, of bepaalde gezichtsuitdrukkingen die iemand laat zien wanneer een bepaald lichaamsdeel aangeraakt wordt of wanneer er over een gevoelig onderwerp gesproken wordt. Op deze manier wordt alles duidelijk in kaart gebracht voor de therapeut en kan hij een goed beeld schetsen van iemands lichaam en geest zodat hij de juiste behandeling kiezen. 

Bun-shin

Bun-shin is de weg van het luisteren. Er wordt dan door de therapeut geluisterd naar de klank van de stem van de patiënt. Daarnaast wordt er ook geroken aan de adem en de lichaamsgeur. Met bun-shin worden de waarnemingen dus geïnterpreteerd via het gehoor van de therapeut. Zo kunnen de blokkades bij de patiënt opgeheven worden en kan hij weer helemaal hersteld worden.

Setsu-shin

Setsu-shin is de methode die het meeste wordt gebruikt wanneer een behandeling wordt bepaald bij de patiënt. Setsu-shin is de weg van aanraken. Dit zijn dan subtiele aanrakingen die met de handen uitgevoerd kunnen worden, maar ook met andere lichaamsdelen zoals de voeten, knieën of vingers en duimen, die veel gebruikt worden met shiatsu. Aanraken wordt in shiatsu gezien als luisteren en communiceren, maar dan met je handen. Door deze aanrakingen en massages kan de therapeut voelen wat er precies mis is met de patiënt. Setsu-shin is de methode die het meeste wordt gebruikt om een behandeling te maken. De drie andere methodes worden meestal ondersteunend gebruikt voor het maken van een diagnose.

Acht principes

Door deze methodes uit te voeren, kom je meer te weten over de acht principes. Zo kun je erachter komen waar de blokkades precies zitten en wat je eraan kunt doen om het probleem weer op te lossen. Het is dus een manier om het lichaam te interpreteren. De acht verschijnselen waarmee je dat kan doen, worden onderverdeeld in vier delen: yin en yang, heet en koud, buitenkant en binnenkant en vol en leeg. Wanneer je op basis van deze acht principes een diagnose stelt, wordt dat ook wel de hara diagnose genoemd. De hara is het zachte deel tussen je schaambeen en je ribbenboog. Hier zitten namelijk alle organen en dus de belangrijkste meridianen. Als je dit gebied op de juiste manier kan interpreteren, kun je ook een goede shiatsu diagnose stellen.

Vier posities

Dan zijn er nog vier verschillende posities waarin je kunt liggen of zitten tijdens je shiatsu behandeling. Meestal ligt de patiënt op futon: een zacht Japans matras van katoen. Het is erg belangrijk dat je zo ontspannen mogelijk bent tijdens je behandeling, zodat je ook helemaal tot rust kunt komen. Op deze manier kun je namelijk het beste behandeld worden omdat je energie dan ook zo goed mogelijk door je lichaam kan stromen. Er zijn vier verschillende posities waar je in kunt liggen, namelijk op je buik, op je rug en op allebei de zijkanten van het lichaam. Dit kan zowel liggend als zittend. Zo kan elke behandeling uitgevoerd worden op een manier dat het voor de patiënt zo comfortabel mogelijk is.

Wil je nóg meer leren over de wereld van Shiatsu?

Download dan ook meteen even het uitgebreide Shiatsu Handboek!

  • 45+ pagina’s vol handige info & tips;
  • Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Shiatsu. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Wat doet een shiatsu therapeut?

Wat doet een shiatsu therapeut?

Shiatsu is dus een massagetechniek die uitgevoerd wordt door een shiatsu therapeut. Dankzij de speciale technieken die de therapeut uitvoert, kan een patiënt geholpen worden voor bepaalde klachten of ziektes. Tijdens de massage gebruikt de therapeut vooral...

Relatie tussen shiatsu en acupunctuur

Relatie tussen shiatsu en acupunctuur

Het wordt eerder al kort genoemd, maar er zijn verschillende manieren waarop shiatsu vergelijkbaar is met acupunctuur. Het zijn allebei oosterse vormen van geneeskunde die als effectief worden erkend door het World Health Organisation. Zo zijn er veel...

handboek-shiatsu

“Wow! Alles wat ik over Shiatsu wilde weten in één compleet e-book!”

Shiatsu Handboek zit boordevol informatie en inspiratie over Shiatsu!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Shiatsu inhoudt?
  • Wil je je verder verdiepen in Shiatsu, en zoek je goede handvatten?
  • Wil je mensen om je heen helpen om te profiteren van de kracht van Shiatsu?
  • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
  • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Shiatsu Handboek perfect voor jou.
40+ pagina's vol informatie en tips.  

Vorige maand 58 keer gedownload!