Het wordt eerder al kort genoemd, maar er zijn verschillende manieren waarop shiatsu vergelijkbaar is met acupunctuur. Het zijn allebei oosterse vormen van geneeskunde die als effectief worden erkend door het World Health Organisation. Zo zijn er veel verschillende soorten klachten die verholpen kunnen worden door zowel shiatsu als acupunctuur. Daarnaast staat het systematisch verbeteren van de gezondheid bij beide geneeswijzen centraal. Om te weten wat de relatie is tussen shiatsu en acupunctuur, is het belangrijk dat je ook weet hoe acupunctuur werkt.
Acupunctuur
Bij acupunctuur wordt er met naalden op bepaalde punten in het lichaam geprikt. Letterlijk betekent het naaldenprik: acus staat voor naald en punctum voor prik. Deze geneeswijze wordt overal ter wereld toegepast, maar vooral in China. Bij acupunctuur wordt er uitgegaan van de onzichtbare banen in het lichaam genaamd meridianen waar de energieën Yin en Yang doorheen lopen. De acupuncturist probeert de stroming van deze energieën te herstellen door dunne naalden in te brengen op bepaalde punten in de meridianen. Deze naalden zijn veel dunner dan injectienaalden, dus je voelt hier nauwelijks iets van, soms zelfs helemaal niets. Deze naalden blijven dan gedurende de hele behandeling in het lichaam zitten.
👋 Voordat je verder leest…
We denken dat je het Shiatsu Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over Shiatsu en de krachtige werking van deze geneeswijze!
Oosterse geneeskunde
Zowel acupunctuur als shiatsu zijn oosterse vormen van geneeskunde. In dit deel van de wereld wordt vooral uitgegaan van energieën in het lichaam, waar in de westerse wereld er juist op een wetenschappelijke manier naar het lichaam wordt gekeken. Het lichaam en de geest van een persoon worden als één geheel beschouwd. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er wordt dus niet alleen naar het lichaam gekeken van de patiënt, maar naar zijn gehele welzijn. Zo hebben emoties bijvoorbeeld een sterke invloed op de relatie tussen de geest en het lichaam.
Levensenergie
Het draait dus bij allebei de geneesmethodes om de levensenergie van de mens. Het lichaam bestaat uit deze energie, die ook wel Chi wordt genoemd. Het is overal om ons heen, maar je kunt het niet zien. Als er een storing optreedt in de levensenergie, dus in het lichaam, dan ontstaan er klachten. Deze storing kan door verschillende factoren komen, bijvoorbeeld een grote verandering in het leven, een ongezond leefpatroon, een ongeluk, voeding of stress. Door acupunctuur en shiatsu wordt deze verstoring weer opgeheven, waardoor je lichaam en geest weer in balans komen.
Drukpunten
Bij zowel shiatsu als acupunctuur wordt gebruik gemaakt van verschillende drukpunten. Bij acupunctuur worden hier dus hele dunne naalden in gestoken en bij shiatsu worden deze punten gemasseerd. Het masseren wordt gedaan met de duimen en handen, maar soms ook met de ellebogen en zelfs knieën. Deze drukpunten liggen gelegen op specifieke punten van de meridianen. Er zijn veel verschillende meridianen en er zijn twaalf hoofdmeridianen die gekoppeld zijn aan de basis organen van je lichaam. Er wordt wel geluisterd naar de klacht van de persoon en de behandeling wordt hier ook op gebaseerd, maar dankzij deze drukpunten kan de energiebalans in het lichaam weer hersteld worden. Het gevolg hiervan is dan dat de klachten ook verdwijnen.
Klachten
Een overeenkomst tussen acupunctuur en shiatsu is dat het voor heel veel verschillende klachten ingezet kan worden. De lijst met klachten waar je je voor kunt laten behandelen is eindeloos. Het zijn lichamelijke klachten zoals pijn aan je gewrichten of lichaamsdelen, maar ook allergieën of aandoeningen kunnen draaglijker worden door behandeling. Je kunt voor je huid of je haar naar een therapeut gaan, maar ook geestelijke en mentale klachten kunnen verholpen worden met shiatsu en acupunctuur. Het gehele lichaam wordt behandeld en niet alleen de plek waar je last hebt. Het kan namelijk zo zijn dat de oorzaak van het probleem op een hele andere plek zit dan waar jij klachten hebt.
Preventief
Shiatsu en acupunctuur kunnen ook allebei op een preventieve manier ingezet worden. Door regelmatig een behandeling te ondergaan, kun je voorkomen dat je last krijgt van bepaalde klachten. Je lichaam en geest blijven namelijk in balans en de energieën in je lichaam hebben altijd de kans om goed rond te stromen. Hierdoor zul je minder snel last krijgen van bepaalde klachten of ziektes. Wanneer je bijvoorbeeld veel last hebt van migraines, kun je voor acupunctuur of shiatsu kiezen om dit probleem op te lossen. Je kunt er vervolgens ook mee door blijven gaan om te voorkomen dat je in de toekomst nog vaker last krijgt van migraines.
Geen standaard behandeling
Bij allebei de methodes is er geen standaard behandeling die gehanteerd wordt. Er wordt echt gekeken naar de persoon zelf en wat de klachten zijn. Welke punten er geactiveerd moeten worden, hangt van zoveel verschillende factoren af dat het bij iedereen anders is. Zelfs wanneer de klachten van twee patiënten op elkaar lijken, kan het zo zijn dat hun behandeling helemaal anders is. Iedereen heeft namelijk zijn eigen energiehuishouding en daar wordt naar geluisterd. Het zijn dus twee hele specifieke en individuele behandelingen die altijd anders zijn. Omdat shiatsu en acupunctuur redelijk veel op elkaar lijken, kiezen mensen vaak voor de ene of de andere methode. Het heeft namelijk weinig zin om te kiezen voor allebei de behandelingen.
Verschillen shiatsu en acupunctuur
Natuurlijk zijn er ook wat verschillen tussen acupunctuur en shiatsu. Ondanks dat het allebei oosterse vormen van geneeskunde zijn, komen ze wel uit andere landen. Shiatsu komt oorspronkelijk misschien wel uit China, maar heeft zich ontwikkeld tot officiële behandelmethode in Japan. Acupunctuur is echt Chinees en is dan ook onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde.
Daarnaast is het grootste verschil tussen deze twee geneesmethodes natuurlijk dat er bij acupunctuur gebruik wordt gemaakt van naalden, terwijl er bij shiatsu gebruik wordt gemaakt van de handen en de vingers. Wat er vervolgens gebeurt is wel hetzelfde, namelijk de kans die energie krijgt om weer door het hele lichaam te stromen. Daarnaast lig je bij shiatsu tijdens de behandeling op een groot katoenen matras of zit je in een stoel. Hierdoor kun je zo goed mogelijk ontspannen, waardoor je meer vertrouwen krijgt in je lichaam en je leven.
Er is een breed scala aan klachten waar acupunctuur en shiatsu bij kunnen helpen. Toch zijn er ook bepaalde klachten waarbij je beter voor acupunctuur of shiatsu kunt kiezen. Zo werkt shiatsu effectief tegen klachten aan de rug, schouders en nek. Ook vermoeidheid en stress kunnen goed verholpen worden met shiatsu. Acupunctuur werd heel goed tegen klachten zoals hooikoorts, vermoeidheid, hoofdpijn, slaapproblemen of wanneer je wil stoppen met roken. Ook kun je met acupunctuur beter een specifieke klacht aanpakken. Dat komt omdat je met de naald op een meer nauwkeurige manier een specifieke meridiaan kan stimuleren.
Shiatsu of acupunctuur?
Je kunt kijken naar de klachten die je hebt en welke behandelmethode hier het beste voor werkt. De keuze die je maakt is echter altijd persoonlijk. Je moet je uiteraard prettig voelen bij de behandeling. Als je niet van naalden houdt, dan is shiatsu misschien een betere optie voor jou. Vaak wordt het het lichamelijk contact dat je bij shiatsu hebt ook als fijn ervaren, iets dat je bij acupunctuur natuurlijk niet hebt. Daarnaast moet je ook vertrouwen hebben in de therapeut. Je moet hem namelijk toestaan om door te dringen tot jouw energie en jouw geest zodat hij kan kijken naar de oorzaak van de klachten.
Wil je nóg meer leren over de wereld van Shiatsu?
Download dan ook meteen even het uitgebreide Shiatsu Handboek!
- 45+ pagina’s vol handige info & tips;
- Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!