Home | Shiatsu | Shiatsu betekenis: Waar komt shiatsu vandaan?
shiatsu-betekenis

Shiatsu betekenis: Waar komt shiatsu vandaan?

⏱ Leestijd: 4 minuten

De betekenis van shiatsu komt van de Japanse woorden ‘shi’ wat vinger betekent en ‘atsu’ wat druk betekent. Shiatsu is een tak van de oosterse geneeskunde. De toepassing ervan stimuleert de energiestroom van meridianen en werkt volgens de principes van Chi of Qi ook wel Prana of simpelweg energie genoemd.

 

👋  Voordat je verder leest…

We denken dat je het Shiatsu Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over Shiatsu en de krachtige werking van deze geneeswijze!

 

De oosterse geneeskundetheorie stelt dat gezondheid afhankelijk is van alle delen van het lichaam en van iemands levensstijl, omdat ze evenwichtig en gecoördineerd zijn. De nadruk van shiatsu ligt dus op het versterken of herstellen van het vermogen van het lichaam om harmonieus te functioneren en het stimuleren van het immuunsysteem om zichzelf tegen ziekten te beschermen. Het doel is niet alleen om het directe probleem te verlichten, maar ook om de oorzaak vast te stellen en te behandelen. Diagnostische vaardigheden worden gebruikt om het verloop van de behandeling te bepalen.

De behandeling wordt meestal als diep ontspannend ervaren; de klanten dragen losse, comfortabele kleding en liggen vaak gewoon op een futon (mat) op de grond. De beoefenaar oefent directe druk uit met handen en vingers en soms met ellebogen en knieën op het lichaam van de cliënt. Shiatsu stimuleert de bloedsomloop en stimuleert de natuurlijke doorstroming van het lichaam en vermindert of elimineert de blokkeringen die de bloedsomloop kunnen belemmeren en aanleiding kunnen geven tot spierspanning, stress, ziekte, letsel en pijn.

Shiatsu heeft ook het vermogen om die delen van het lichaam te versterken die gebrekkig of ondervoed zijn door bloed of Qi.

Ki in shiatsu

In het begin van de 19e eeuw ontwikkelde shiatsu zich als een onafhankelijk systeem met zijn eigen theorie en techniek, en werd het in Japan erkend vanwege zijn therapeutische kwaliteiten. De ingrijpende en dramatische veranderingen in de Japanse samenleving tijdens de Amerikaanse bezetting, onmiddellijk na de Tweede Wereldoorlog, hadden er bijna toe geleid dat shiatsu en andere traditionele praktijken bij wet verboden werden. Gelukkig gebeurde dit echter niet, en tegen het einde van de jaren veertig had Tokujiro Namikoshi de Nippon Shiatsu School opgericht, de eerste officiële opleidingsschool voor Shiatsu-beoefenaars.

Shizuto Masunaga

In de jaren vijftig erkende het Japanse Ministerie van Volksgezondheid shiatsu officieel. Dit verspreidde zich vervolgens over de hele wereld, met de resulterende generaties van talrijke stijlen. Veruit de meest voorkomende stijl in de westerse wereld is ontstaan ​​in Tokio, in de Iokai School, opgericht door Shizuto Masunaga, die in de jaren zeventig shiatsu voorstelde als een manier van leven voor de persoonlijke ontwikkeling van zowel gever als ontvanger. Bovendien herstelde hij veel concepten uit de genezingstradities uit het Verre Oosten, waarbij hij aspecten van het shintoïsme combineerde met boeddhistische filosofieën in zijn leringen. Een analoog proces werd min of meer op hetzelfde moment ondernomen door Morihei Ueshiba in de krijgskunst aikido ( een manier om je met levensenergie te verenigen).

Masunaga verlegde in shiatsu de focus van het statische aspect van de menselijke vorm naar zijn meer interactieve en dynamische kenmerken, waardoor de beoefenaar het vooruitzicht kreeg om op avontuur te gaan in het rijk van energie, waarin meridianen niet langer werden beschouwd als gestructureerde energetische kanalen, maar veeleer als dynamische wegen van levensfunctie-expressie, die samen het ‘zijn’ van een mens bepalen. Hij bevestigde in het bijzonder dat meridianen een variabele aard en diepte hebben: hoe ze zich zullen manifesteren, hangt zowel af van de gegeven behandeling als van de aard van de interactie tussen behandelaar en ontvanger.

wat-betekent-shiatsu

Pauline Sasaki

Voorafgaand aan zijn dood op 56-jarige leeftijd liet Masunaga persoonlijke taken over aan enkele van zijn directe studenten die zijn systeem in de jaren tachtig verder ontwikkelden. Een van deze in het bijzonder, Pauline Sasaki, zag dat aspecten van het universum die in de kwantumfysica worden voorgesteld, parallellen hebben in shiatsu.

Ze zocht verdere associaties en overeenkomsten, en paste deze principes toe op haar eigen stijl van werken, waarbij ze de naam ‘quantum shiatsu’ gebruikte om dit perspectief en deze techniek te symboliseren. In haar vorm van shiatsu worden het fysieke lichaam en het energetische lichaam beide als energetisch resonerend beschouwd, maar doen ze dat op een andere manier, en manifesteren ze zich als afzonderlijke entiteiten.

Wie kan shiatsu ontvangen?

Shiatsu kan voor veel verschillende mensen aantrekkelijk zijn. Het kan worden uitgevoerd op ouderen en jongeren, mensen met een uitstekende gezondheid en mensen met een kwetsbare gezondheid, degenen die ervaring hebben met het ontvangen van veel verschillende soorten lichaamswerk en degenen die nog nooit lichaamswerk hebben ondergaan. Het kan vooral aantrekkelijk zijn voor degenen die zich ongemakkelijk voelen om hun kleren uit te trekken voor een massagebehandeling.

Mensen kunnen shiatsu krijgen ter ontspanning of om hen te helpen bij specifieke aandoeningen. In het bijzonder kan shiatsu slapeloosheid, angst, depressie, hoofdpijn, spierspanning, problemen met het spijsverteringskanaal en sinuscongestie helpen verlichten. In sommige gevallen kan het ook helpen de lokale bloedcirculatie en de beweging van lymfevloeistof te verbeteren.

Wanneer shiatsu vermijden?

Onder bepaalde omstandigheden is voorzichtigheid geboden bij het beoefenen van shiatsu. Voor klanten met slopende aandoeningen zoals osteoporose of mensen die chemotherapie ondergaan, mag alleen de lichtste druk en enkel energetisch werk boven het lichaam worden uitgevoerd.

De toepassing van shiatsu-technieken heeft ook lokale redenen om shiatu niet toe te passen, zoals spataderen, bepaalde blessures, botbreuken, recente littekens en ontstekingsgebieden. Ontstoken, pijnlijke gewrichten, inclusief artritische gewrichten, zijn contra-indicaties voor alle massagetechnieken. Ook zijn eventuele problemen met de wervelkolom, zoals een hernia of spondylitis ankylopoetica, een reden om bepaalde shiatsu massagetechnieken niet uit te voeren.

Shiatsu studeren

Shiatsu is een op zichzelf staande behandelingsmodaliteit en er is geen eerdere ervaring of opleiding in westerse massagemodaliteiten vereist om shiatsu te studeren en uiteindelijk te kwalificeren als een professionele beoefenaar. Een shiatsu opleiding op diplomaniveau combineert echter meestal shiatsu met andere oosterse therapieën en is zeer uitgebreid. Er zijn verschillende studiemogelijkheden, waardoor studenten de mogelijkheid hebben om in hun eigen tempo te studeren. Studiemogelijkheden zijn onder meer:

Een korte cursus shiatsu geeft je een overzicht van shiatsu en oosterse therapieën. Dit is een goede cursus om te volgen als je nog steeds niet zeker weet of je al dan niet een carrière in shiatsu wilt nastreven. Een diploma in shiatsu en oosterse geneeskunde is een voltijdstudie van 1,5 jaar. Online studiemogelijkheden zijn ook beschikbaar.

Heeft dit artikel je geïnspireerd en gemotiveerd om zelf professioneel shiatsu beoefenaar te worden, aarzel dan niet om de eerste stap te ondernemen en schrijf je vandaag nog in voor een shiatsu opleiding.

Wil je nóg meer leren over de wereld van Shiatsu?

Download dan ook meteen even het uitgebreide Shiatsu Handboek!

  • 45+ pagina’s vol handige info & tips;
  • Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Shiatsu. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Wat doet een shiatsu therapeut?

Wat doet een shiatsu therapeut?

Shiatsu is dus een massagetechniek die uitgevoerd wordt door een shiatsu therapeut. Dankzij de speciale technieken die de therapeut uitvoert, kan een patiënt geholpen worden voor bepaalde klachten of ziektes. Tijdens de massage gebruikt de therapeut vooral...

4 methodes en posities van shiatsu

4 methodes en posities van shiatsu

Wanneer je bepaalde klachten hebt en je wil deze bestrijden met shiatsu, dan kun je naar een shiatsu therapeut gaan. Tijdens de eerste kennismaking is het de bedoeling dat je uitgebreid over jezelf vertelt. Niet alleen over de klachten waar je last van hebt,...

handboek-shiatsu

“Wow! Alles wat ik over Shiatsu wilde weten in één compleet e-book!”

Shiatsu Handboek zit boordevol informatie en inspiratie over Shiatsu!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Shiatsu inhoudt?
  • Wil je je verder verdiepen in Shiatsu, en zoek je goede handvatten?
  • Wil je mensen om je heen helpen om te profiteren van de kracht van Shiatsu?
  • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
  • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Shiatsu Handboek perfect voor jou.
40+ pagina's vol informatie en tips.  

Vorige maand 58 keer gedownload!