Home | Shiatsu | Shiatsu: Bij welke klachten zet je dit in?
Shiatsu-bij-welke-klachten

Shiatsu: Bij welke klachten zet je dit in?

⏱ Leestijd: 4 minuten

Shiatsu therapie is geschikt voor iedereen die lichamelijke klachten heeft of voor wie zich gewoon weer energiek en fit wil voelen. Je kunt je conditie verbeteren en je lichaamsbewustzijn versterken waardoor je je beter kunt ontspannen. De klachten hoeven niet alleen maar lichamelijk te zijn. Shiatsu helpt namelijk ook bij psychische en emotionele klachten. Er wordt dus niet alleen gekeken naar het lichaam, maar vooral naar de balans tussen het lichaam en de geest.

 

👋  Voordat je verder leest…

We denken dat je het Shiatsu Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over Shiatsu en de krachtige werking van deze geneeswijze!

De shiatsu behandeling

Shiatsu kan gebruikt worden om bepaalde gezondheidsklachten te verzachten of om ze te behandelen. Het maakt hierbij niet uit of het een lichamelijke of een geestelijke klacht is. Het is echter niet bij elke klacht mogelijk om hem helemaal te verhelpen. Dit hangt vaak af van de aard van de klacht die je hebt. Zo zijn er bepaalde ziektes of aandoeningen die simpelweg niet te genezen zijn met shiatsu. Je kunt shiatsu wel een beetje vergelijken met acupunctuur, alleen worden er vingers, handen, voeten of ellebogen gebruikt in plaats van naalden. Daarnaast worden ook de energiebanen of meridianen gemasseerd. Sommige klachten zijn beter te behandelen met shiatsu dan andere klachten.

Uiteenlopende klachten

Je kunt bij zo’n beetje elke lichamelijke klachten kiezen voor shiatsu. Zo kan het je bijvoorbeeld helpen wanneer je veel last hebt van migraines of hoofdpijn, maar ook klachten aan de nek, rug of schouder. Ook spier- en gewrichtspijnen en zwangerschapsklachten kunnen verholpen worden met shiatsu. Verder kun je ook kiezen voor shiatsu wanneer je verlichting wil van chronische pijn bij reuma en artrose, spijverterings-, maag-, en darmklachten, menstruatiepijn en de overgang. Zelfs wanneer je last hebt van een burn-out, een depressie of een verminderde vitaliteit, kun je kiezen voor een shiatsu behandeling om je te helpen om de strijd aan te gaan met deze klachten.

klachten-shiatsu

Je klachten hoeven dus niet per se lichamelijk te zijn. Dat komt door de manier waarop shiatsu wordt toegepast. Er wordt op specifieke plekken gemasseerd waardoor twee hormonen worden opgewekt, namelijk endorfine en encefaline. Dit zijn natuurlijke pijnbestrijders van je lichaam, waardoor je klachten minder kunnen worden. Daarnaast kun je ook nog oefeningen, ontspanningstechnieken of zelf massages aangeleerd krijgen die jou kunnen helpen om de pijn beter te beheersen. De eerste stap van het herstel is vaak positief denken, een kwaal voor vele mensen. Er wordt dus echt gekeken naar de band tussen de geest en het lichaam. Hieronder staat een lijstje overige klachten waarvoor je behandeld kunt worden met shiatsu:

 • Allergieën
 • Hooikoorts
 • Muisarm
 • Tenniselleboog
 • Oor- en gehoorklachten
 • Huidproblemen zoals acne, eczeem en psoriasis
 • Rugklachten
 • Spataderen
 • Whiplash
 • Trage groei en ontwikkeling van baby’s of jonge kinderen
 • Stofwisselingsklachten

Onverklaarbare klachten

Ook wanneer je al langere tijd last hebt van bijvoorbeeld slapeloosheid, onrust, vermoeidheid, kortademigheid of stress, dan kan shiatsu een uitkomst bieden. Zulke klachten kunnen zich ook uiten door pijn in het lichaam, maar het kan zich ook opslaan in je lichaam. Zo kan stress bijvoorbeeld op een bepaalde plek in je lichaam gaan zitten, waardoor je op die plek veel klachten krijgt. Dat geldt ook voor emotionele spanningen, angsten, concentratieproblemen, onrust of andere niet te herleiden pijn of psychische klachten. Als je dus niet meer zo goed weet wat je moet doen om van zulke ‘vage’ klachten af te komen en je weet maar niet waar het vandaan komt, dan kan het geen kwaad om shiatsu te overwegen als behandelmethode.

Chronische en ongeneeslijke ziektes

Er zijn ook chronische of ongeneeslijke aandoeningen die shiatsu misschien niet kan verhelpen, maar wel de pijn kan doen verlichten. Zo kan een shiatsu behandeling je ondersteunen bij bijvoorbeeld kanker of een chronische ziekte door vermoeidheidsklachten te verminderen en pijn te verlichten. Shiatsu is dus geen vervanger voor de reguliere geneeswijze, maar kan een aanvulling zijn op je behandeling. Het kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat een bepaalde ziekte iets draaglijker wordt.

Niet voor alle klachten geschikt

Shiatsu is in veel gevallen een behandelmethode die gebruikt kan worden, maar het is niet altijd geschikt. Zo helpt het bijvoorbeeld niet tegen koorts of virusinfecties. Ook wanneer je last hebt van een open wond zal shiatsu niet helpen. Tot slot kun je beter ook niet aan shiatsu beginnen als je net een operatie achter de rug hebt.

Je lichaam terug in balans

Bij shiatsu wordt er niet per se gekeken naar de ziekte, maar naar de zieke. De zieke moet namelijk behandeld worden. Dat komt omdat de oorsprong van de pijn niet altijd op de meest logische plek zit. Je kan misschien wel pijn hebben aan je rug, maar de oorzaak hiervan zou zomaar eens op een andere plek kunnen zitten. Zo krijgen mensen vaak last van hun rug wanneer ze last hebben van verstoorde organen. Daarom wordt als eerste het hele lichaam behandeld en daarna wat specifieker de plekken van het lichaam waar je last van hebt. Als je dus last hebt van je linker knie, dan zal de therapeut zich ook bezighouden met je hoofd, nek, schouders en je rug. Daarnaast krijgt ook je rechter knie evenveel aandacht, want die wordt zwaarder belast nu je pijn hebt aan je linker knie. Op deze manier wordt je gehele lichaam op een natuurlijke wijze weer in balans gebracht.

Preventief

Je hoeft niet per se last te hebben van bepaalde klachten om een shiatsu behandeling te nemen. Zo kun je kiezen voor shiatsu simpelweg omdat je het fijn vindt of om bepaalde klachten te voorkomen. Eigenlijk gebeurt dit al wanneer je een behandeling ondergaat. Omdat hierbij je gehele lichaam wordt behandeld, zul je ook minder snel last krijgen van klachten omdat het de gezondheid van je lichaam en geest op peil houdt.

Wil je nóg meer leren over de wereld van Shiatsu?

Download dan ook meteen even het uitgebreide Shiatsu Handboek!

 • 45+ pagina’s vol handige info & tips;
 • Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Shiatsu. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Wat doet een shiatsu therapeut?

Wat doet een shiatsu therapeut?

Shiatsu is dus een massagetechniek die uitgevoerd wordt door een shiatsu therapeut. Dankzij de speciale technieken die de therapeut uitvoert, kan een patiënt geholpen worden voor bepaalde klachten of ziektes. Tijdens de massage gebruikt de therapeut vooral...

4 methodes en posities van shiatsu

4 methodes en posities van shiatsu

Wanneer je bepaalde klachten hebt en je wil deze bestrijden met shiatsu, dan kun je naar een shiatsu therapeut gaan. Tijdens de eerste kennismaking is het de bedoeling dat je uitgebreid over jezelf vertelt. Niet alleen over de klachten waar je last van hebt,...

handboek-shiatsu

“Wow! Alles wat ik over Shiatsu wilde weten in één compleet e-book!”

Shiatsu Handboek zit boordevol informatie en inspiratie over Shiatsu!

 • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Shiatsu inhoudt?
 • Wil je je verder verdiepen in Shiatsu, en zoek je goede handvatten?
 • Wil je mensen om je heen helpen om te profiteren van de kracht van Shiatsu?
 • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
 • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Shiatsu Handboek perfect voor jou.
40+ pagina's vol informatie en tips.  

Vorige maand 58 keer gedownload!