Shiatsu is een massage-therapie die zijn oorsprong en ontwikkeling vindt in Japan. De naam is de letterlijk vertaling van shiatsu dat ‘vinger-druk’ betekent. Dit houdt in dat de therapeut druk uitoefent op bepaalde drukpunten van het lichaam en in volgorde van het ene drukpunt naar het andere gaat.
Hoewel shiatsu therapie wortels heeft in de traditionele Chinese geneeskunde, wordt het nu algemeen beoefend over de hele wereld. Er zijn ook talloze gadgets, zoals massagestoelen, rug- en nekmassageapparaten en -kussens waarvan gezegd wordt dat ze shiatsu simuleren.
👋 Voordat je verder leest…
We denken dat je het Shiatsu Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over Shiatsu en de krachtige werking van deze geneeswijze!
Hoe werkt shiatsu therapie?
Net als bij acupressuur oefenen beoefenaars van shiatsu druk uit op punten op het lichaam waarvan wordt aangenomen dat ze verbonden zijn met paden die ‘meridianen’ worden genoemd. Door deze punten te stimuleren, proberen dergelijke therapeuten de stroom van vitale energie te bevorderen (ook bekend als ‘chi’) en genezing te vergemakkelijken. Volgens de principes van de traditionele Chinese geneeskunde kunnen blokkades in de chi-stroom bijdragen aan een breed scala aan ziekten.
Hoe voelt shiatsu aan?
Bij shiatsu therapie oefenen therapeuten diepe druk uit met hun vingers, duimen en/ of handpalmen in een continue volgorde. Met de vingers wordt er druk uitgeoefend, waarbij men elk drukpunt enkele seconden vasthoudt.
Het is mogelijk dat bij shiatsu therapie de drukpunten gevoelig kunnen aanvoelen. Degenen die shiatsu krijgen, omschrijven deze gevoeligheid vaak als ‘goede pijn’. Het is echter belangrijk dat je je therapeut laat weten wanneer de massage niet fijn of pijnlijk aanvoelt. Geen enkele therapeut zal er een probleem mee hebben om de massage naar je behoeften aan te passen.
Voor een shiatsu behandeling wordt ofwel een massagestoel, -tafel of futon (mat op de grond) gebruikt. Hoewel het verloop in grote lijnen hetzelfde is als om het even welke massage, wordt er tijdens shiatsu therapie geen olie gebruikt om te masseren. De therapie gebeurt met een volledig aangeklede klant. Houd er rekening mee dat deze kledij zo los mogelijk en comfortabel voor jezelf dient te zijn!
Waarom kiezen mensen voor een shiatsu behandeling?
Shiatsu therapie wordt vaak gebruikt om stress te verminderen en zichzelf te beschermen tegen stressgerelateerde gezondheidsproblemen.
Bovendien wordt gezegd dat shiatsu genezing bevordert bij aandoeningen als angst, artritis, rugpijn, obstipatie, hoofdpijn, slapeloosheid, menstruatieproblemen, nek- en schouderpijn, premenstrueel syndroom, ischias en sinusproblemen.
Het ondergaan van shiatsu therapie zou ook de energie verhogen, het herstel van blessures bevorderen en het spijsverteringsstelsel stimuleren.
De voordelen van shiatsu: kan het echt helpen?
Onderzoek naar de gezondheidseffecten van shiatsu is vrij beperkt, maar er zijn aanwijzingen dat het bepaalde voordelen kan bieden.
Sommige onderzoeken tonen ook aan dat shiatsu veelbelovend is bij de behandeling van bepaalde pijnveroorzakende aandoeningen.
In een rapport dat in 2015 in Manuele therapie werd gepubliceerd, bleek bijvoorbeeld dat shiatsu de pijnintensiteit en kwaliteit van leven voor mensen met fibromyalgie verbetert. Voor dit rapport analyseerden onderzoekers eerder gepubliceerde klinische onderzoeken naar massage voor fibromyalgie. Hun analyse wees uit dat shiatsu de pijn, drukpijngrens, vermoeidheid, slaap en kwaliteit van leven verbeterde.
Veiligheid en bijwerkingen
Over het algemeen is er geen gevaar of risico verbonden aan een shiatsu therapie. Maar dan moet het wel door een gekwalificeerde professional worden gedaan. Er zijn aandoeningen waarbij voorzichtigheid gebonden is. Het is dus altijd beter om eerst een arts te raadplegen voordat je shiatsu krijgt. Mogelijk heeft shiatsu negatieve effecten voor vrouwen tijden hun zwangerschap, wanneer je chemotherapie krijgt of als je lijdt aan osteoporose, een aandoening aan het hart hebt of wanneer je bloed niet goed stolt.
Bovendien mag shiatsu niet meteen uitgevoerd worden wanneer je net een operatie hebt ondergaan, je lichaam blauwe plekken vertoon, je onlangs een arm of een been hebt gebroken, je behandelt wordt voor een besmettelijke huidziekte of ergens een open wonde hebt.
Een Shiatsu-beoefenaar vinden
Massagetherapeuten kunnen binnen hun praktijk verschillende specialisaties hebben. Gebruik bij het online zoeken naar een therapeut het trefwoord Shiatsu om beoefenaars te vinden die gespecialiseerd zijn in deze massagestijl.
Wees niet bang om een therapeut bij wie je overweegt een massage te krijgen, te vragen of ze een Shiatsu-certificering hebben of Shiatsu-methoden gebruiken.
Beoefenaars gebruiken vingers, duimen en handpalmen om druk uit te oefenen in een continue en ritmische volgorde. Shiatsu omvat technieken zoals druk, vasthouden, wrijven, verhitten, strekken of een combinatie die stevig en diep kan zijn, maar met gevoeligheid wordt toegepast. Deze technieken geven een totaalbehandeling die gericht is op de behandeling van de patiënt op een zeer holistisch niveau. Ben je een massagetherapeut en wil je je graag shiatsu als specialisatie toevoegen binnen je praktijk, schrijf je dan nu in voor onze shiatsu opleiding.
Samengevat
Als je stress niet onder controle houdt, kan dit een impact hebben op je gezondheid. Hierdoor neemt het risico op gezondheidsproblemen toe, variërend van slapeloosheid tot hartaandoeningen. Het goede nieuws is dat sommige strategieën, zoals shiatsu therapie, de negatieve effecten van stress kan compenseren en pijn kan verlichten.
Wil je nóg meer leren over de wereld van Shiatsu?
Download dan ook meteen even het uitgebreide Shiatsu Handboek!
- 45+ pagina’s vol handige info & tips;
- Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!