Home | Shiatsu | Verschillende shiatsu technieken: welke zijn er en hoe worden ze gebruikt?
verschillende shiatsu technieken

Verschillende shiatsu technieken: welke zijn er en hoe worden ze gebruikt?

⏱ Leestijd: 3 minuten

Bij shiatsu wordt het lichaam gemasseerd, maar toch is het heel anders dan een gewone massage. Er wordt namelijk alleen maar op de speciale drukpunten gemasseerd en ook de speciale techniek die hierbij wordt gebruikt, maakt het dat je met shiatsu gezondheidsklachten op kan lossen of kan verlichten. Er zijn verschillende shiatsu technieken die gebruikt worden. Elke techniek is juist weer voor een andere klacht geschikt.

Vingerdruk

De letterlijke vertaling van shiatsu is vingerdruk en daarmee wordt ook precies de techniek van shiatsu uitgelegd. Pijnlijke of gevoelige lichaamsdelen worden behandeld door deze aan te raken en masseren met druk van de vingers. Naast de vingers worden ook handen, duimen, knieën, knokkels en soms zelfs ellebogen gebruikt. Door zo het lichaam op een speciale manier te masseren, wordt er een natuurlijk genezingsproces in het lichaam in gang gezet waardoor niet alleen het lichaam, maar ook de geest kan ontspannen.

👋  Voordat je verder leest…

We denken dat je het Shiatsu Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over Shiatsu en de krachtige werking van deze geneeswijze!

Ademhaling en intuïtie

Naast de juiste vingertechniek, hoort er ook een perfecte adembeheersing bij shiatsu. De therapeut heeft de juiste kennis van het menselijk lichaam en de manuele vaardigheden die hij moet gebruiken om de patiënt te behandelen. Bij die vaardigheden horen ook een intuïtief gevoel en een uitmuntende adembeheersing. Samen zijn dit de richtlijnen van een goede behandeling.

Een combinatie van diagnose en therapie

Een kenmerk van de shiatsu techniek is dat de diagnose en therapie zijn gecombineerd. Dat betekent dat tijdens het vaststellen van de diagnose, de therapie in principe al is begonnen. Elke toepassing van de technieken van shiatsu helpt de patiënt al verder, maar hiermee kan ook de diagnose vastgesteld worden. Bovendien kan de toestand van het lichaam en de geest gedurende de therapie veranderen, waardoor ook de diagnose verandert. Zo wordt er bij shiatsu dus niet één vaste behandeling bedacht bij een diagnose, omdat deze op een later moment misschien niet meer passend is. Zodra er dingen veranderen bij de patiënt, wordt de therapie hier ook op aangepast.

shiatsu techniek

Verschillende technieken

Als er dan een behandelplan is gemaakt, kan de behandeling van start gaan. De therapeut beschikt over verschillende technieken die hij kan gebruiken om de patiënt te helpen. Een voorbeeld hiervan is de triggerpoint therapie. Triggerpoints ontstaan meestal door overbelasting als gevolg van bijvoorbeeld vermoeidheid of een trauma. Bij een triggerpoint is het vaak zo dat de pijn voelbaar is op een andere plek dan het triggerpoint. Dit wordt ook wel afgeleide pijn of uitstralende pijn genoemd. Dankzij deze techniek kan kunnen triggerpoints gevonden en behandeld worden.

Een andere techniek is moxa therapie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een brandend staafje Artemisia kruiden. Dit staafje wordt tijdens de behandeling boven bepaalde punten van de meridianen gehouden zodat de warmte in kan werken op deze punten. Zo kunnen dan bepaalde aandoeningen behandeld of voorkomen worden.

Cupping therapie is een andere techniek waar gebruik van wordt gemaakt binnen shiatsu. Er wordt dan een glazen kop op het lichaam gezet en deze wordt vacuüm gezogen. Op deze manier wordt de kou in het lichaam verdreven en kan het bloed weer goed doorstromen. Na een cupping behandeling zie je nog enkele dagen grote rode vlekken waar de koppen hebben gezeten en wanneer deze verdwijnen, verdwijnen je klachten ook.

Jin-shin do is nog een shiatsu techniek. Het is een milde vorm van acupressuur en wordt vooral gebruikt wanneer de patiënt last heeft van psychische klachten. Bij deze techniek wordt er gebruik gemaakt van de vingerdruk techniek op verschillende acupressuur punten. Hierdoor kunnen de spieren goed ontspannen, kan de patiënt beter ademhalen waardoor hij beter tot rust kan komen.

De Dorn methode is een techniek die meestal gebruik wordt om het verschil in beenlengte weg te werken of het rechtzetten van rugwervels of bekken. De therapeut corrigeert de patiënt terwijl hij allerlei bewegingen uitvoert. Deze oefeningen kunnen vervolgens thuis voortgezet worden voor een spoedig herstel.

Tot slot is er ook nog de kinesiotape die gebruikt wordt als speciale techniek bij shiatsu. Dit is een tape die dezelfde kracht heeft als de huid van het lichaam. Het zorgt namelijk voor een betere doorbloeding en vermindert de pijn door de druk te verlagen. Doordat de tape waterbestendig is, kan hij enkele dagen blijven zitten.

Wil je nóg meer leren over de wereld van Shiatsu?

Download dan ook meteen even het uitgebreide Shiatsu Handboek!

  • 45+ pagina’s vol handige info & tips;
  • Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Shiatsu. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Wat doet een shiatsu therapeut?

Wat doet een shiatsu therapeut?

Shiatsu is dus een massagetechniek die uitgevoerd wordt door een shiatsu therapeut. Dankzij de speciale technieken die de therapeut uitvoert, kan een patiënt geholpen worden voor bepaalde klachten of ziektes. Tijdens de massage gebruikt de therapeut vooral...

4 methodes en posities van shiatsu

4 methodes en posities van shiatsu

Wanneer je bepaalde klachten hebt en je wil deze bestrijden met shiatsu, dan kun je naar een shiatsu therapeut gaan. Tijdens de eerste kennismaking is het de bedoeling dat je uitgebreid over jezelf vertelt. Niet alleen over de klachten waar je last van hebt,...

Relatie tussen shiatsu en acupunctuur

Relatie tussen shiatsu en acupunctuur

Het wordt eerder al kort genoemd, maar er zijn verschillende manieren waarop shiatsu vergelijkbaar is met acupunctuur. Het zijn allebei oosterse vormen van geneeskunde die als effectief worden erkend door het World Health Organisation. Zo zijn er veel...

handboek-shiatsu

“Wow! Alles wat ik over Shiatsu wilde weten in één compleet e-book!”

Shiatsu Handboek zit boordevol informatie en inspiratie over Shiatsu!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Shiatsu inhoudt?
  • Wil je je verder verdiepen in Shiatsu, en zoek je goede handvatten?
  • Wil je mensen om je heen helpen om te profiteren van de kracht van Shiatsu?
  • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
  • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Shiatsu Handboek perfect voor jou.
40+ pagina's vol informatie en tips.  

Vorige maand 58 keer gedownload!