Shiatsu is dus een massagetechniek die uitgevoerd wordt door een shiatsu therapeut. Dankzij de speciale technieken die de therapeut uitvoert, kan een patiënt geholpen worden voor bepaalde klachten of ziektes. Tijdens de massage gebruikt de therapeut vooral zijn duimen, handpalmen en vingers om op speciale drukpunten roterende bewegingen te maken. Door dit te doen, kan de energie vrij door het lichaam stromen en worden alle blokkades opgeheven waardoor de klachten ook zullen verdwijnen of minder zullen worden. In dit artikel vertellen we je meer over wat een shiatsu therapeut precies doet.
Speciale massagetechniek
Bij shiatsu wordt gebruik gemaakt van een speciale massagetechniek. De pijnlijke of gevoelige lichaamsdelen van de patiënt worden behandeld met deze techniek. Hierbij masseren de duimen, vingers, handen, ellebogen en soms zelfs knieën bepaalde punten van het lichaam. Zo wordt er druk uitgeoefend op deze punten. Het is niet het doel om de klachten te laten verdwijnen met deze massage, maar om het natuurlijke genezingsproces van het lichaam in werking te laten treden. De shiatsu therapeut zorgt er dus voor dat jouw lichaam zichzelf gaat genezen.
👋 Voordat je verder leest…
We denken dat je het Shiatsu Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over Shiatsu en de krachtige werking van deze geneeswijze!
Eerste afspraak
Bij een eerste afspraak met de shiatsu therapeut wordt er niet meteen een behandelplan bedacht of een diagnose vastgesteld. Als eerste ga je vertellen wat je klachten zijn. De therapeut luistert hiernaar en zal je daarna uitgebreid vragen stellen. Deze vragen kunnen heel erg uiteenlopen. Zo zal hij bijvoorbeeld willen weten wat je hobby’s zijn, wat je belangrijk vindt in het leven en wat je eetgewoonten zijn. Natuurlijk zal een therapeut ook nog op andere manieren je onderzoeken, bijvoorbeeld door naar je lichaam te kijken en te masseren. Op deze manier kan een diagnose vastgesteld worden en kan een behandelplan gemaakt worden. Voordat een shiatsu therapeut dus begint met de behandeling, luistert en kijkt hij eerst goed naar het lichaam en wat de oorzaak van het probleem zou kunnen zijn.
De behandeling
Voor welke behandeling wordt gekozen, hangt van een paar factoren af. Natuurlijk wordt er eerst gekeken naar de patiënt. Wat zijn de klachten en hoe uiten deze zich? Verder is het belangrijk wat er verder nog speelt bij de patiënt. Heeft hij van nog meer dingen last, zijn er grote veranderingen in zijn leven en wat vindt hij belangrijk? Bij shiatsu wordt er niet gekeken naar de ziekte, maar vooral naar de zieke. Daarnaast loopt de behandeling en de diagnose ook door elkaar. Tijdens het vaststellen van de diagnose wordt de patiënt namelijk al behandeld. Daar komt nog bij kijken dat de diagnose ook kan veranderen naarmate de behandeling loopt. Het lichaam verandert natuurlijk voortdurend en dan moet de behandeling ook aangepast worden.
Hoe de behandeling precies in zijn werk gaat, hangt ook af van de therapeut die je kiest. Er zijn namelijk verschillende stijlen shiatsu die toegepast worden. Bovendien zijn er ook allemaal verschillende technieken die toegepast kunnen worden. Er kan ook gekozen worden voor een combinatie van technieken. Hoe een therapeut precies te werk gaat, ligt aan zowel de patiënt als de therapeut. Iedereen is anders en dus verschilt ook elk lichaam en elk probleem. Er is dus niet één bepaalde behandelmethode die gebruikt wordt voor iedereen die last heeft van nekklachten. Er wordt altijd een passende behandeling gemaakt zodat jouw klachten zo goed mogelijk verholpen kunnen worden. Deze behandeling kan ook na verloop van tijd veranderen, mochten je klachten en lichaam ook veranderen.
Een shiatsu therapeut kijkt dus niet alleen naar hetgeen waar je last van hebt. Als je bijvoorbeeld last hebt van je nek, dan zal ook de rest van je lichaam behandeld worden en niet alleen je nek. Niet alleen voelt heel je lichaam het wanneer je van één deel last hebt, maar de oorzaak van het probleem kan ook ergens anders in het lichaam liggen. Zo hoeven klachten aan de nek lang niet altijd alleen aan de nek behandeld kan worden. Het is net zo belangrijk dat ook de rest van het lichaam behandeld wordt. Alleen op die manier kan de energie weer vrij door de meridianen stromen waardoor het lichaam zichzelf kan herstellen. Op die manier zullen ook de klachten aan je nek verdwijnen.
Zo word je een shiatsu therapeut
Shiatsu is een oosterse geneeswijze die duizenden jaren oud is, dus je kunt niet zomaar een shiatsu therapeut worden. Je moet hier een opleiding voor volgen. Zo’n opleiding duurt minstens een jaar. In het eerste jaar, het basisjaar, leer je alles over de meridianen en de belangrijkste punten. Ook leer je alles over yin en yang en de invloed van blokkades in je meridianen. Natuurlijk leer je ook het een en ander over de achtergrond en de filosofie van shiatsu. In het tweede jaar, het verdiepingsjaar, wordt er dieper ingegaan op de materie en leer je hoe je een diagnose moet stellen en een behandelplan kan maken. In het laatste jaar vindt er nog een verdere verdieping plaats en ga je je echt specialiseren.
Er zijn opleidingen die een jaar duren, maar ook opleidingen die langer duren. Bij een opleiding die maar één jaar duurt ben je vaak een basistherapeut. Er zijn ook hbo-opleidingen die vier jaar duren waarbij je opgeleid wordt tot shiatsu therapeut. Daarnaast zijn er ook nog verschillende plekken waar je opgeleid kan worden.
Wil je nóg meer leren over de wereld van Shiatsu?
Download dan ook meteen even het uitgebreide Shiatsu Handboek!
- 45+ pagina’s vol handige info & tips;
- Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!