Home | Shiatsu | Wat is shiatsu?
wat is shiatsu

Wat is shiatsu?

⏱ Leestijd: 5 minuten

Shiatsu is een behandelmethode uit de oosterse geneeskunde die met de handen wordt uitgevoerd. Het is een speciale massagetechniek waarbij het lichaam gemasseerd met als doel om de geest en het lichaam in balans te brengen. Het kan het lichaam helpen om bepaalde klachten weg te nemen of om deze te verminderen. Ook bevordert het de vitaliteit van het lichaam, kan het vermoeidheid verlichten en de zelfhelende kracht van het lichaam wordt gestimuleerd. Officieel komt deze techniek uit Japan, maar hij wordt tegenwoordig ook in de rest van de wereld toegepast. Door shiatsu toe te passen, kun je je eigen gezondheid in handen nemen. In dit artikel lees je meer over wat shiatsu is.

👋  Voordat je verder leest…

We denken dat je het Shiatsu Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over Shiatsu en de krachtige werking van deze geneeswijze!

Massagetechniek

Zoals al eerder wordt beschreven, is shiatsu al eeuwenoud. Het is ontstaan in China, maar heeft zich ontwikkeld tot een officiële behandelmethode in Japan. Bij shiatsu wordt het lichaam gemasseerd met de duimen, handen, ellebogen en in sommige gevallen zelfs de knieën. Meestal worden er draaiende bewegingen gemaakt. Er wordt dan gemasseerd op de punten waar je klachten hebt, maar vooral op specifieke punten van het lichaam. Het is dan de bedoeling dat organen die niet meer optimaal functioneren worden verbeterd zodat de algemene gezondheid ook gestimuleerd wordt. Je lichaam heeft zelfhelende krachten en deze worden aangewakkerd door op die punten te masseren.

Je kunt deze een beetje vergelijken met de punten waar naalden in gestoken bij acupunctuur. In het Japans heten deze plekken tsubo, wat kruik of fles betekent. Op deze punten wordt vaak stress en vermoeidheid opgeslagen en door hier te masseren kun je verlichting bieden. Ook de rest van het lichaam en de geest wordt meegenomen in de behandeling. Het doel is namelijk om het lichaam en de geest van de persoon in balans te brengen, waardoor er ook andere klachten verholpen of verlicht kunnen worden. Lichaam en geest worden dan ook niet apart gezien, maar beschouwd als één geheel. Door de tsubo punten te masseren, wordt het lichaam gestimuleerd om zelf te herstellen en te genezen. Op deze manier krijg je weer genoeg energie in je lichaam en wordt het weer in evenwicht gebracht.

Vingerdruk

De letterlijke vertaling van shiatsu is vingerdruk. Shi betekent vinger en atsu betekent druk. Deze naam is bedacht door de grondlegger van shiatsu, namelijk Tokujiro Namikoshi. Hiermee beschreef hij de manier waarop hij mensen behandelt. Met onder andere de vinger wordt er dus druk uitgeoefend op specifieke plekken, de tsubo punten. Dit zijn maar liefst bijna zevenhonderd verschillende punten in het lichaam die allemaal met elkaar verbonden zijn door de energiestroom. Deze energie stroomt door de meridianen. Daarnaast corresponderen je spieren, bloedvaten, botten, zenuwen, lymfevaten en endocriene klieren met elkaar via deze tsubo’s. Door shiatsu toe te passen, wordt het natuurlijke herstellende vermogen van het lichaam geactiveerd waardoor je klachten verminderd worden. Daarnaast worden de spieren in het lichaam versoepeld waardoor de gewrichten ook beter kunnen bewegen. Verder zorgt het er ook voor dat het bloed- en lichaamsstoffen goed kunnen worden gecirculeerd waardoor afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden.

shiatsu wat is het

Per persoon verschillend

De behandeling die je krijgt hangt natuurlijk af van de klachten. Zo is er niet één of een aantal behandelmethodes die toe worden gepast. Er wordt echt geluisterd naar het lichaam en de geest en op basis daarvan wordt de aanpak bedacht. Zo kunnen dus twee personen die allebei last hebben van migraines op een heel andere manier behandeld worden. Er wordt dus ook rekening gehouden met de levensstijl en de achtergrond van de patiënt.

Waarvoor is shiatsu bedoeld?

Je kunt dus voor kiezen shiatsu kiezen wanneer je lichamelijke klachten hebt, zoals pijn aan een lichaamsdeel of wanneer je regelmatig last hebt van hoofdpijn. Het hoeven niet per se duidelijke klachten te zijn, maar het kan ook gaan om slapeloosheid of vermoeidheid. Er wordt bij shiatsu wel gemasseerd op bepaalde punten van het lichaam, maar het is ook geschikt voor geestelijke klachten. Ook als je je niet helemaal jezelf voelt en misschien niet honderd procent zeker weet waar je precies last van hebt of waar het vandaan komt, kun je kiezen voor shiatsu. Het zorgt er namelijk voor dat je lichaam en geest in balans komt, waardoor je sterker en gezonder wordt. Shiatsu wordt daarom ook regelmatig preventief gebruikt om te voorkomen dat je last krijgt van bepaalde klachten. Je wordt door deze behandelmethode namelijk in de richting gestuurd van een gezonde levensstijl.

Alles is energie

Zoals al eerder genoemd, draait het bij shiatsu vooral om energie. Dat is ook zo bij andere vormen van oosterse geneeskunde. Volgens de uitgangspunten van de oosterse geneeskunde bestaat ons lichaam uit energie. De energie wordt sterk beïnvloed door de juiste ademhaling, een natuurlijke levenshouding en hetgeen dat we dagelijks eten. Deze energie stroomt door ons lichaam door de meridianen. Wanneer de energie niet meer vrij door het lichaam kan stromen, ontstaan er ziektes. Bij shiatsu worden de knooppunten waar deze meridianen samen komen gemasseerd, zodat de energie goed door kan stromen en ziektes dus uitblijven. Zo’n verstoring in de energiebanen kan niet alleen leiden tot lichamelijke ziektes, maar ook tot psychische ziektes en heeft dus invloed op het emotioneel en mentaal functioneren van de mens.

Shiatsu zorgt er dus voor dat je zowel lichamelijk als geestelijk zo goed mogelijk kunt ontspannen. Hierdoor kun je goed luisteren naar wat je lichaam nodig heeft en zo kunnen bepaalde klachten verminderd worden en krijg je meer levenskracht. Je lichaamsbewustzijn wordt gestimuleerd simpelweg doordat het lichaam op de juiste punten aangeraakt wordt. Deze aanrakingen kunnen zacht zijn, maar soms ook wat harder.

Een shiatsu behandeling

Wanneer je kiest voor een shiatsu behandeling, begint deze niet meteen. Eerst wordt er namelijk een kennismakingsgesprek gevoerd. Het moet namelijk voor de therapeut duidelijk zijn wie je bent, wat je doet en wat jouw eet- en leefpatroon is. Ook een lichamelijk onderzoek is vaak aan de orde. Op basis van de eerste ontmoeting wordt dan een behandelplan gemaakt. Er zijn vier verschillende manieren waarop een diagnose gemaakt kan worden. Zo’n diagnose kan echter tijdens de behandeling nog aangepast worden. Behandeling en diagnose lopen dan ook vaak door elkaar, omdat ook tijdens het masseren de therapeut veel belangrijke informatie opdoet. Een behandeling duurt normaal gesproken ongeveer een uur.

Ten eerste heb je de setsu-shin manier. Hierbij wordt het lichaam van de patiënt aangeraakt en gemasseerd om te voelen wat er mis is. Er kan ook gebruik gemaakt worden van de bun-shin. Bij deze methode wordt er geluisterd naar de klank van de stem en geroken naar de adem en lichaamsgeur. Hieruit kan de therapeut al erg veel informatie halen. Dan heb je ook nog de mon-shin manier. Door uitgebreid te vertellen kan de therapeut het verloop van de ziekte, de manier van leven en voorkeuren van de patiënt in kaart brengen waardoor alles duidelijk wordt. Dan heb je ook nog bo-shin, waarbij de therapeut kijkt naar de houding, vorm en kleur van de patiënt. Er wordt bij shiatsu voornamelijk gebruik gemaakt van de setsu-shin en de andere drie manieren zijn vooral ondersteunend bedoeld.

Verder wordt er tijdens een shiatsu behandeling ook gebruik gemaakt van de reflexgebieden van het lichaam. Deze gebieden zitten vooral op de rug en de buik. Meestal is een behandeling heel aangenaam en ontspannen. Je ligt of zit er comfortabel bij en je kunt je kleding gewoon aanhouden. Het is echter niet zo dat je gewoon eens in de zoveel tijd in de behandelkamer kunt gaan liggen voor een massage en dat dan je klachten als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het kan namelijk zomaar zo zijn dat je ook richtlijnen mee krijgt voor je dagelijks leven. Zo moet je bijvoorbeeld je eetgewoontes wat aanpassen of wat meer bewegen.

Wil je nóg meer leren over de wereld van Shiatsu?

Download dan ook meteen even het uitgebreide Shiatsu Handboek!

  • 45+ pagina’s vol handige info & tips;
  • Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Shiatsu. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Wat doet een shiatsu therapeut?

Wat doet een shiatsu therapeut?

Shiatsu is dus een massagetechniek die uitgevoerd wordt door een shiatsu therapeut. Dankzij de speciale technieken die de therapeut uitvoert, kan een patiënt geholpen worden voor bepaalde klachten of ziektes. Tijdens de massage gebruikt de therapeut vooral...

4 methodes en posities van shiatsu

4 methodes en posities van shiatsu

Wanneer je bepaalde klachten hebt en je wil deze bestrijden met shiatsu, dan kun je naar een shiatsu therapeut gaan. Tijdens de eerste kennismaking is het de bedoeling dat je uitgebreid over jezelf vertelt. Niet alleen over de klachten waar je last van hebt,...

handboek-shiatsu

“Wow! Alles wat ik over Shiatsu wilde weten in één compleet e-book!”

Shiatsu Handboek zit boordevol informatie en inspiratie over Shiatsu!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Shiatsu inhoudt?
  • Wil je je verder verdiepen in Shiatsu, en zoek je goede handvatten?
  • Wil je mensen om je heen helpen om te profiteren van de kracht van Shiatsu?
  • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
  • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Shiatsu Handboek perfect voor jou.
40+ pagina's vol informatie en tips.  

Vorige maand 58 keer gedownload!